Blog yazmak ilk olarak, kişilerin yaşadıklarını yazdıkları online bir günlüğe sahip olma yolu olarak başladı. Fakat kısa süre sonra "web günlüğünden" "blog" terimi meydana geldi. İnternetteki yeni inovasyonların çoğu gibi, birçok girişimci de bir blog sahibi olmanın pazarlama potansiyelini gördü ve blog yazma terimi bu şekilde oradan çıktı. Tabi, bir blog sadece yazılma amacıyla yazılmaz. Blog yazmak başlı başına çoğu kişi için bir iş olabilir veya küçük bir işletme oluşturmanıza yardımcı olabilir. Bu konuda daha detaylı bir bakış açısı için ipuçlarımızı okuyabilirsiniz:
1. Web Sitesi Kurmaktan Farkı Ne?
Bir blogun onu geleneksel bir web sitesinden ayıran iki özelliği vardır: Birincisi; bloglar sık sık güncellenir. İster bir kadının ebeveynlik maceralarını paylaştığı bloglar olsun, ister yeni tariflerin paylaşıldığı bir yemek blogu isterse de hizmetlerinde güncelleme sağlayan bir işletme olsun... Blogların haftada birkaç kez yeni içeriği eklenebilir. Web siteleri de bazen yeni bilgilere sahip olabilir, ancak çoğunlukla statik, nadiren değişen bilgiler sunarlar. İkinci faktör ise; bloglar okuyucu katılımına izin verir. Bloglar, okuyucuların blog yazarı ve blog'u okuyan diğer kişilerle görüşme ve tartışma yeteneği nedeniyle sosyal medyaya sıklıkla dahil edilir. Geçmişte, web sitelerinde insanların ziyaret ettiklerini söyleyebilecekleri konuk günlükleri vardı; bugün ise bir blog, geleneksel bir web sitesinden daha fazla konuşma ve daha fazla etkileşime izin veriyor.
Tüm bu bilgiler ışığında bizim önerimiz bir web sitesi sahibi olacaksanız bile içerisinde bir blog kısmı aktifleştirmeniz ve bu şekilde hedef kitle ile yakın temas kurmanızdır.
2. Peki Blog Yazmak Neden Bu Kadar Popüler?
Bunun da birkaç küçük ama etkileyici nedenleri var. Açıklayacak olursak:
Arama motorları yeni içerikleri sever ve bunun sonucunda blog yazmak da harika bir arama motoru optimizasyonu (SEO) aracıdır.
Blog yazmak, müşterilerinizi neler olup bittiğine dair güncel tutmanın kolay bir yolunu sağlar. Yeni fırsatlar hakkında bilgi ve ipuçları verir. Bunun sonucunda bir müşteri blogunuza ne kadar çok gelirse, para harcama olasılığı o kadar yüksek olur.
Bir blog, potansiyel müşterilerinizle güven ve uyum oluşturmanıza olanak tanır. Bildiklerinizi gösterebilir, uzmanlığınızı ve güvenilirliğinizi artırabilir, aynı zamanda insanların yorum gönderebileceği ve sizinle etkileşime girebileceği yani sizi ve markanızı tanıyabileceği ortamı yaratabilirsiniz.
Bloglar başlı başına para kazanma amacı olabilirler. Bloglar, ürün veya hizmetinizle birlikte reklamcılık ve satış ortağı ürünleri gibi diğer seçeneklerden gelir elde edebilir.
Bloglama esnek ve taşınabilirdir, bu da birçok girişimci ruhlu insanlar için mükemmel bir seçenek haline gelmektedir.
Görüldüğü üzere blog yazmanın birçok faydalı yönü bulunmaktadır.
3. Blog Yazmanın Zorlukları Nelerdir?
Blog yazmanın zararı, bir dezavantajı ya da zor bir kısmı var mıdır? Bu konuyu da ayrıca bir incelemek gerekmektedir:
Blog yazmak çok zaman gerektirir. Blogların SEO'da ve ilgi çekici okuyucularda etkili olabilmesi için düzenli olarak güncellenmesi gerekir. İnternet, aylar hatta yıllar içinde güncellenmemiş terk edilmiş bloglarla doludur. Bloglamanın başarısı, insanların geri dönmesini sağlamaktır ve insanlar yalnızca okunacak yeni şeyler olduğunda geri döner. Bu, haftada en az birkaç kez içerik oluşturmak anlamına gelir, bu da zaman alır.
Ne yazacağınıza dair fikir üretmeniz gerekmektedir. İyi haber şu ki, bu iş için her şeyi siz yazmak zorunda değilsiniz. Konuk yazarlarınız olabilir veya serbest çalışanlar kiralayabilirsiniz. Başka bir seçenek ise başkalarından alıntı yaparak içerik seçmek veya video kullanmak gibi alternatif bir yayın yapmaktır.
Blog makalelerinden daha fazlasını sunmanız gerekebilir. Bir zamanlar, makale yayınlamak trafik ve gelir elde etmek için yeterliydi. Bugün başarılı bir blogun e-posta pazarlamasına, sosyal medya paylaşımlarına ihtiyacı olabilir.
Kısa vadede kazanç sağlamak zordur. Blog yazmak ile ilgili en büyük hayal kırıklıklarından biri, başlangıçta küçük bir getirinin bile zaman alıcı olmasıdır. Bir okuyucu ve momentum oluşturmak zaman alır.
4. Blog Yazmaya Başlamak İçin Küçük İpuçları
Blog yazmak veya web sitenizde bu işe bir bölüm ayırmak fazla maliyeti olan bir iş değildir.
Adım 1: WordPress.com ve Blogger gibi ücretsiz blog seçeneklerini deneyebilirsiniz. Ancak zamanla kontrolü ve profesyonel görüntüyü korumak adına gerçek bir alan adına yatırım yapmak ve hosting’ini sağlamak gerekmektedir.
Adım 2: Blogunuzu işlemeye başladığınızda işletmenizi büyütmek için yeni içerikleri etkin tutmanız gerekir. Blog makaleleri yazmak ve göndermek için belirli bir takvim geliştirin. Ne yayınlayacağınızı bilmek her zaman avantaj sağlar.
Adım 3: Diğer tüm iş fikirleri gibi, blog yazmadaki başarınız da hedef kitlenizin blogunuz hakkında bilgi sahibi olmasından kaynaklanır. Onlara ulaşmanın en iyi yolları da sosyal medya, e-posta listesi ve diğer blog yazarlarına, podcast'lere veya tanıtım için medya kuruluşlarına ulaşmaktır. Blog içeriğinizi, işinizi tanıtmak için Twitter veya Instagram'da alıntı olarak kullanma, makalenizin bir videosunu oluşturma gibi düzenleyebilirsiniz.
Adım 4: Blogunuz mevcut bir işletmeye katkı sağlarken, aynı zamanda evden çalışanlara da ek gelir akışı sağlamanıın harika bir yoludur. Performans pazarlama stratejisi ile diğer şirketlerin ürün ve hizmetlerini tanıtabilirsiniz. Blogunuzda, AdSense ile anlaşarak reklam ağları sunabilirsiniz. Blogunuzla tanıtımını yaptığınız bir hizmet işiniz varsa, bunu tamamlamak için kendi ürünlerinizi oluşturabilirsiniz.